BalboaTatigor1

Balboa

Balboa je ples koji također pripada obitelji swing plesova. Potječe iz južne Kalifornije, gdje je spontano nastala tijekom 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Otada joj je u SAD-u rasla popularnost, sve do Drugoga svjetskog rata. Posljednjih je desetljeća Balboa doživjela revival te postala popularna diljem svijeta među ljubiteljima swing plesova ponajprije zaslugom poznatoga američkog koreografskog i plesnog para, Sylvije Sykes i Jonathana Bixbyja. Balboa je nazvana po istoimenome poluotoku u kalifornijskome gradu Newport Beachu, na kojemu su se održavali nadaleko poznati plesnjaci i zaplesali najraniji koraci ovoga swing plesa.

Balbou karakterizira bliska konekcija među plesnim partnerima, uglavnom zatvoreno držanje te ritmične promjene težinskog balansa. Ples je isprva nastao kao odgovor na dupkom pune plesne podije, na kojima je često zbog gužve bilo otežano, a ponekad čak od strane organizatora i službeno zabranjeno, izvođenje nekih Lindy Hop figura. Iz tog je razloga postalo nužno domisliti korake i figure za izvođenje kojih bi bio dovoljan i tijesan te skučen prostor na podiju. I tako je rođena Balboa.

Ovaj se ples uglavnom pleše na brzu swing glazbu i to prije svega onu koju su u 30-im i 40-im godinama prošloga stoljeća izvodili big–bandovi i jazz glazbenici kao što su Chick Webb, Benny Goodman, Artie Shaw, Count Basie, Duke Ellington i ostali. No, može se plesati i uz druge vrste swing glazbe te uz gypsy jazz (čiji je utemeljitelj i najpoznatiji predstavnik bio Django Reinhardt). Kada se pleše uz sporiji tempo naziva se slow Balboa.

Kako se otprilike u vrijeme i na području nastanka ovoga plesa također plesao Swing, čije su glavne odlike bile uglavnom otvoreno držanje i mnoštvo okreta, postupno su se, dakle, u južnoj Kaliforniji ova dva plesa međusobno prožela. Izvorni je ples danas poznat pod imenom Pure Balboa („čista“ Balboa), dok se ples nastao spajanjem Swinga i Balboe naziva Bal–Swing ili L.A. Swing, da bi se razlikovao od drugih vrsta swing plesova. Kod Pure Balboe plesači su gotovo cijelo vrijeme u bliskom zatvorenom držanju, dotičući se torzima i plešući varijacije koraka, krećući se i vrteći zajedno kao par. Nasuprot ovome, Bal–Swing omogućava više improvizacije te obuhvaća i korake pri kojima ima više mjesta između partnera, a samim time i prostora za dinamične pokrete, uključujući okrete za jednog ili oba partnera.

U ovome je plesu naglasak prije svega postavljen na suptilnost, svojevrsnu rafiniranost koraka i specifičan „intimniji“ odnos između leadera i followera pa se obično za Balbou (pogotovo Pure Balbou) običava reći da je više ples za plesače, nego ples za gledatelje. Balboa se često percipira kao suzdržan te introvertan ples pri kojemu se većina pokreta događa ispod razine koljena. No, s druge strane u tome leži i dio njegove draži, točnije u varijacijama brzih okreta koji omogućuju leaderu da plesnim pokretima otkriva partneričine noge, čime se dodatno pojačava sama senzualnost plesa. Iskusne plesačice Balboe taj dojam često naglašavaju nošenjem efektnih suknji te visokih potpetica.