East Coast SwingTatigor1

East Coast Swing

East Coast Swing pleše se uz brzu swing glazbu, ali i druge glazbene žanrove, ponajprije rock and roll te boogie-woogie. Izvorno je poznat kao Eastern Swing, a naziv East Coast Swing uvriježio se kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća. Ples je nastao 40-ih godina u plesnim studijima, ponajprije u onima poznatog američkog plesača Arthura Murraya. East Coast Swing se razvio na temeljima Lindy Hopa, za koji se u ono vrijeme smatralo da je pretežak i nedovoljno strukturiran za plesače – početnike. Dakle, East Coast Swing nije „ulični“ ples, već je on dvoranska tj. studijska adaptacija na koju su utjecali različiti ulični plesni swing stilovi.

Ovaj je ples diljem Amerike i svijeta bio poznat i pod raznim drugim imenima, primjerice: Jitterbug, American Swing, Lindy, East Coast Lindy, Triple Swing itd. Postoje također i različite varijante East Coast Swinga, koje se od izvornog plesa neznatno razlikuju u koracima. Najpoznatije su: Single Swing (znan i kao Single-step Swing), kod kojeg se triple-step (trostruki korak) East Coast Swinga zamjenjuje jednim korakom pa tako formira ritam: quick-quick-slow-slow, te Double Swing, koji koristi tap-step korak.

Kasnih 40-ih i ranih 50-ih godina 20. stoljeća ples se razvija i popularizira, prije svih zaslugom vrsnog američkog plesača i filmskog koreografa Deana Collinsa.

Jedna se zanimljivost veže uz rane dane ovog plesa. Naime, tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća prije spomenuti Arthur Murray poslužio se marketinškim trikom te je pokušao preimenovati ovaj swing ples u Rock ‘n’ Roll da bi kapitalizirao rastuću popularnost ovoga novog glazbenog smjera čije su perjanice tada bili Elvis Presley, Buddy Holly, Chuck Berry, Bill Haley i ostali. No, mahom tinejdžerska publika nije se dala prevariti. Luda, divlja i slobodna rock ‘n’ roll glazba i ovaj tada već dvoranski ples sa svim svojim pravilima jednostavno su u ono vrijeme bili prerazličiti da bi se mogli stopiti zajedno. Tadašnja mladež na rock ‘n’ roll koncertima očito nije plesala triple-steps te je svoj ležerni i tada trendy ples nazvala Rock ‘n’ Rollom, a Murrayev je pokušaj preimenovanja uskoro neslavno propao.

East Coast Swing često je prvi swing ples s kojim se plesači – početnici upoznaju. Njegova je prednost, ako ga se usporedi s ostalim swing plesovima, jednostavnost, što olakšava novim plesačima učenje osnova potrebnih za ostale različite te kompleksnije swing plesove i stilove. Zbog toga ga se često naziva i swing plesom za početnike.