Lindy hopTatigor1

Lindy Hop

Lindy Hop je osnova većine swing plesova, nastao u 20-tim godinama prošlog stoljeća u Harlemu, četvrti New Yorka u vrijeme kada je jazz bio jedna od najpopularnijih vrsti glazbenog izražaja. Natjecanja big bendova i plesnih parova potaknula su raznovrsnost koraka i uz energičnost razvili glavnu karakteristiku swing plesova – improvizaciju. U osnovi Lindy Hop je dinamičan ples, pun brzih koraka, okreta, skokova i akrobatskih figura. Međutim, veliki raspon glazbenog tempa na koji se može plesati (od 90 bpm pa sve do 300 bpm) čini ovaj ples također i elegantnim te uglađenim.

U 30-tim godinama prošlog stoljeća Lindy Hop doživljava svoj procvat i to prvenstveno zahvaljujući pojavi raznih plesnih trupa od kojih su zasigurno najpoznatiji Whitey’s Lindy Hoppers. Njihove fenomenalne kreacije, brzina i virtuoznost plesnih pokreta te izvođenje akrobatskih figura zabilježene su u nizu filmovima od kojih su najpoznatiji: A Day at the Races – iz 1937. godine, Big Apple (poznat još i kao Jittering Jitterbugs) – iz 1938. godine i Hellzapoppin’ – iz 1941. godine. Ovaj period (1930. – 1940.) još se naziva i zlatnim dobom Lindy Hopa.

U 40-tim godinama, ulaskom SAD-a u Drugi svjetski rat te udarom Američke udruge glazbenika na glazbenu industriju i povećanjem državnih nameta, mnogi klubovi diljem SAD-a više nisu mogli podržavati plesnjake što je izravno utjecalo na kraj zlatne ere Lindy Hopa. Pojavom Rockabilly i Rock ‘n’ Roll glazbe inačice Lindy Hopa kao što su East Coast Swing i Boogie-Woogie nastavile su postojati kroz 50-te godine prošlog stoljeća.

Lindy Hop se na svjetsku plesnu scenu ponovno vraća početkom 80-tih godina prošlog stoljeća prvenstveno zahvaljujući Frankieu Manningu, plesnom virtuozu i glavnom koreografu plesne trupe Whitey’s Lindy Hoppers. Njegovoj popularnosti također je pridonio i pokret pod nazivom Neo Swing čiji su predstavnici svoju glazbenu inspiraciju nalazili u Big Band i Jump Blues glazbi 1940-tih (Big Bad Woodoo Daddy, The Brian Setzer Orchestra, Cherry Poppin Daddys, Squirrel Nut Zippers i Indigo Swing) te holivudski filmovi snimljeni početkom 90-tih godina: Swing kids (1993.), The Mask (1994.) i Swingers (1996.).

Zaraza Lindy Hopom (i općenito swing plesovima) brzo se proširila diljem globusa. Danas se u mnogim državama svijeta organiziraju brojne međunarodne radionice i kampovi u kojima se podučava, uči, pleše, zabavlja te njeguje ova plesna baština stara gotovo jedno stoljeće.